Mereka
yang berpangkat doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan
daging kambing, kerana daging kambing boleh menyebabkan panas badan.
Ada juga doktor yang mengatakan kandungan lemak dan kolesterol pada
daging kambing tinggi serta seringkali daging kambing dituding sebagai
penyebab darah tinggi dan sakit jantung.Sebenarnya, daging kambing
adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W. Setiap
sunnah nabi mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi)
tidak mahu kita ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan.
Tetapi hakikat sebenarnya banyak manfaat, khasiat dan kesan daripada
kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar
terapi kambing.Daging kambing adalah daging yang paling baik Kajian dari
Persatuan Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk mereka
yang mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut
tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat.
Struktur molekul daging kambing yang berbeza menjadikan daging kambing
lebih mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang menjaga
kesihatan. Bukan setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan, daging
kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah
kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori
daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang
diperlukan ada di dalam daging kambing. Pengurai Kolestrol TepuDaging
kambing yang rendah kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali
daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan
yang tidak sihat.Ikatan kolestrol tepu boleh dielakkan sekiranya Omega 3
terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol
yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol
lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon
(kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak
boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan dengan kolestrol kambing
sahaja.Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein
boleh mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia
diserap oleh darah. Sekiranya kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak
terdapat didalam darah, ia boleh mengakibatkan masalah jantung.Sodium
yang digunakan untuk mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa daging
akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan
untuk membuat daging burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi
protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti MonoSodium
Glutamat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia
boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh
menyebabkan strok .Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti Kolestrol
kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca
kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah
yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah
meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan
mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti
pening.Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang
terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan
pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging
kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah
tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging
kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.Lemak di bawah permukaan
kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan
menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang
banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami
masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening
kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing.
Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam
badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran
seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung. Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging
kambing. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan
ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan
dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan
kulit.Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia
tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak
balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan
mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di
bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi
lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein
yang terkena cahaya matahari.Mengamalkan memakan daging kambing adalah
salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan
cantik.Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan KegembiraanSistem darah
(NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi
sebagai penjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan
memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan
kasih sayang. Jantung akan menjadi lebih lembut dan lancar pergerakannya
apabila menerima kolestrol daging kambing. Jantung yang lembut akan
mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan
mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya.
Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan (kasih
sayang). Mereka yang mengamalkan pemakanan daging kambing akan merasa
tenang dan gembira serta mudah merasa getaran kasih sayang. Amalkanlah
pemakanan daging kambing sekiranya menghadapi masalah sukar merasai
nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan.Inilah tipu helah yahudi untuk
menjatuhkan umat islam terutamanya.